Anne & ÇocukRuh Sağlığı

Çocuk Psikolojisi

Çocuk Psikolojisi

Bildiğimiz üzere, bedensel sağlığımız kadar ruhsal sağlığımız da bizler için önem arz etmektedir. Özellikle de çocuklarımızın, herhangi bir ruhsal sorun yaşamadan gelişimlerini tamamlamaları, biz yetişkinlerin en çok arzuladığı, hususlardan birisidir. Bu sebepten bugün kaleme aldığım ana konum, başlı başına çocuk ruh sağlığı üzerine bir anlatım olacaktır.

ocuk ruh sağlığı

Her aile çocuklarını her türlü sorundan uzak tutarak, yetiştirmeyi arzular. Ancak çocukların zihinleri, daha temiz daha taze olduğu için günlük hayattaki her olgu, onların zihninde büyük bir yer edinir ve bu durum kimi aile için dezavantaj sağlarken, kimi aile için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Bu durum tamamen ebeveynlerin ilgi ve duyarlılığıyla, değişiklik göstermektedir. Bu sebepten psikologlarımızın ebeveynlere çağrısı, hep bilinçli davranış sergilemeleri, üzerine olmuştur. Geleceğe ev sahipliği yapacak çocuklarımızın, hem ruh sağlıkları hemde bedensel sağlıkları, biz yetişkinler için önem arz eden bir husustur. Ancak çocuk psikolojisinin gidişatını en temkinli ve en güvenilir yoldan, o çocukların aileleri belirlemektedir.

Çocuklarımızın eğitimi, aralıklı belli teneffüslerle değil. Tam aksi, bedensel ve ruhsal eğitimleri beraber verildiği taktirde, o çocukları her şeyiyle sağlıklı yetiştirebiliriz. Her cümle de tekrar ettiğim gibi bu konuda ebeveynler, çocukları için kilit noktasıdır. Nasıl mı?

ruhsal eğitim

Ebeveynlerin dikkatine! Çocuklarınızın psikolojik durumları, sizlerin sergilediği davranışlar ile şekil alır. Aksi, huysuz, şiddetten zevk alan, sürekli karamsar düşünen ve en önemlisi ise devamlı stres içinde yaşayan çocukların ruh sağlıkları, psikologlar tarafından tartışılmaya açık bir konudur. Ebeveynler, bu olguları doğal davranış olarak görüp aile içerisinde bu davranışları sergilerlerse, çocuklar ilk örnek olarak ailelerini aldıkları için onlarda bu tarz davranışları, doğal kabul ederek yakın çevrelerine o tarz davranışlar, sergilerler. Unutmayın ki çocuklarınız, sizin aynadaki yansımanız’dır.

Evet, yetişkinler hep nasihat ederler değil mi? Zamanında bizlerde çok nasihat dinlemedik mi? Peki, şimdi soruyorum size; bu nası-hatların kaç tanesini kaç yaşında dikkate alarak, uygulamaya başladık? İşte bu yüzden ebeveynlerin çocuklarına yaklaşımları, empati duyguları aracılığı ile olmalıdır. Karşılarındakinin bir yetişkin olmadığının farkında-lığı ile beraber anlamdaş davranılması, çocukların gelişimi için ciddi bir bakış açısıdır. Bu sebepten psikoloji uzmanları, çocuk ruh sağlığı için ebeveynlere önerdiği en önemli husus, ‘ebeveynlerin çocuklarına nasihat etmeleri değil, o nası-hatları hayata dökerek çocuklarına örnek olmayı’ tavsiye eder. Çünkü çocuklar gördüklerini, dinlediklerinden daha kolay kavrar ve hayatına döker.

ocuk eğitimi

Çocuk Ruh Sağlığında Ebeveynlere Düşen Görevler Nelerdir?

Çocuk psikolojisi, çocuklarımızın geleceğini belirleyen zihinsel bir alt yapıdır. Bu yapıyı güçlendirmek adına, psikolojik zırh adı verdiğimiz bazı aşamaları, ebeveynlerin çocuklarına analiz ettirmesi gerekmektedir. Peki, psikolojik zırh diye tanımladığımız, bu aşamalar nelerdir?

  • Çocuklara öz güven, aşılamak,
  • Zeka geliştirici aktif-eteler yaptırmak,
  • Yanlış örnek sergileyen, izlenimlerden uzak tutmak,
  • Depresyon içeren filmler vs. gibi olgulardan uzak tutmak,
  • Korku şiddet ve stresli ortamlarda bulundurmamak,
  • Çocuklara sizin için en değerli olan zamanınızı hediye etmek,
  • Küçük sürprizler ile ödüllendirmek çocuklarınızın kendisini değerli hissetmesine yol açar.

NOT: Çocukların önüne sadece oyuncakları koymak, orada kendi kendilerini eğitmelerini beklemek gibidir. Onları yetiştirmek onların hayata pozitif bakmalarını sağlamak, siz ebeveynlerin elinde olan bir olgudur. Çocuklar su misali, bulundukları kabın şeklini alırlar. Siz ebeveynlere tavsiyem; çocuğunuza yakışan şekli vermenizdir. Korku ve şiddettin tek bir net sonucu vardır. Onun adı da depresyon.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu