Estetik

Doğumdan Sonra Estetik Nasıl Olur?

Doğumdan Sonra Estetik Hakkında Her Şey

Doğum sonrası sarkan cilt ve göbek başta olmak üzere yapılan estetik ameliyatlarla ilgili Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Hakan Gündoğan her şeyi anlatıyor! Uzm Dr. Gündoğan ile doğum sonrası yapılan estetik ameliyatlar hakkında bilgiler verdi. Kimi kadının bir armağan olarak kabullendiği bu fazla kiloları, kimi kadının kabullenememesi nedeniyle yöneldiği estetik hakkında her şeyi konuştu.

Sarkan ve genişlemeye hazır göbekten kurtulmak için tercih edilen karın germe ameliyatı nasıl yapılır konusunu ve meme protezleri hakkında merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Doğum sonrasında ne gibi sorunlarla geliniyor?

Bel bölgesindeki kalınlaşmanın hamilelikte fetüs için depolanan yağlar olduğunu biliyoruz. Bu yüzden en sık talep edilen operasyonlar, karın germe oluyor. Kadınlarda karın bölgesinde deformasyonlar oluyor. En çok da ikiz doğum yapanlar bu sorundan muzdarip. Ne kadar spor yapılırsa yapılsın, çok fazla sarkıklık kalmasa da biraz bombe şeklinde bir göbek kalır. Bu bombeyi gidermek için de mutlaka operasyon yaptırılması gerekir.

Tüp bebek son yıllarda çok başarılı sonuçlar verdiği için, çoğul gebelikler de artmıştır. Bu yüzden çoğul gebelik sonrası mutlaka karın germe yapılarak bölgedeki sarkmalar düzelir.

Normal doğum yapanların göbeği kalmaz ama sezaryen olanlarda hep bir göbek kalır inancı ne kadar doğru?

Bu doğru değil. Sezaryen izinden girilerek karın germe yapılabiliyor ve bu durumda ikinci bir iz oluşmadan göbeğin toparlanması mümkün olabiliyor. Kişinin bünyesine ve beslenme şekline göre değişen doğum sonrası toparlama süreci, herkes için farklı bir seyir izliyor.

Karın germe nedir?

Hastanın karnını içeriye çektiği andaki görüntüsüne dönüştürmek için karın kaslarının toparlanması, karın germe ameliyatı amacıdır. Belirgin bir sarkma olmayan göbeklerde sonuç her zaman iyi olur. Karın yağları fazla olanlarda ise, bu yağların alınması sağlanarak, kişinin vücudunun oranı korunmaya çalışılır.

Kaslar bir araya mı toplanıyor?

Göğüs kemiğinin en uç noktasından sezaryen izinin en orta noktasına kadar olan ve halk arasında iç korse adı verilen kısım dikiliyor. Bu şekilde göbek toparlanıyor ve incelme sağlanıyor. Ayrıca karın germe operasyonu, doğuma engel değil, hasta yeniden doğum yapabiliyor.

Doğumdan Sonra Liposuction Kesinlikle Yapılmamalı!

Peki liposuction (yağ aldırma) nasıl bir şey?

Yağ aldırma adı verilen liposuction, bölgeye açılan birkaç küçük delikten içi boş yağları emen küçük aletlerle yağ çektirme yöntemidir. Son yıllarda lazerle de yapılmaya başlandı.

Ama doğum sonrasında karın bölgesinde liposuction değil karın germe yaptırılması daha uygun olur. Bazen karın germe operasyonu sonra küçük bir yerden yağ alınabilir.

Peki liposuctionın bir kez yaptırılması yeterli midir?

Mesela basenleri fazla olan birinin 50 yağ hücresinden 25’i alındığında, kalan 25 yağ hücresinin genişleme ihtimali var. Bu genişleme olsa da artık orantılı oluyor ve yağlar belirli bölgede toplanmıyor. Bu yüzden iyi bir uygulama 1 kez yaptırma yeterli olur.

Silikon, Emzirme ve Meme Kanseri İlişkileri

Hamilelik ve emzirme sonrasında memeyle ilgili ne gibi sorunlarla geliyor hastalar?

Karın germeden sonra en sık yapılan operasyonlar meme operasyonlarıdır. Memelerde büyüme, küçülme ya da sarkma görülebilir.

Doğum sonrası hasta kişilerin %75’i bebeği emzirdikten sonrasında memelerinin içinin boşaldığını dile getirmektedir. Yani genişleyen süt bezlerinin küçülmesinden şikayet ederler. Bu da memenin eski sertliğinin yok olmasına neden olur.

Büyük memelerde mi yoksa küçük memelerde mi daha sık rastlanan bir durum bu?

Büyük memelilerde daha fazla görünür. Sadece küçük bir sarkma varsa, protez kullanılır. Büyük sarkmalarda dikleştirme ve protez uygulanmaktadır.

Protez dediğiniz şey silikon mu?

En kullanışlı olan ve zararsız olan protezler silikonlardır.

Herhangi bir kadın silikon taktırdığı zaman gene hamile kalsa bu durum emzirmesini etkiler mi?

Silikon taktırmak emzirmeyi etkilemez. Ancak silikonun çok büyük olması bu durumu olumsuz olarak etkileyebileceğinden birçok emzirme problemi yaşanabilir.

Meme protezi kanser yapar mı?

Protezlerin kanser yapmadığı artık bilimsel olarak kanıtlandı. Ancak teorikte protez tanıyı zorlaştırabilir. Dünyada 5 milyona yakın kadında meme protezi kullanılıyor.

Protezin meme kanseri taramalarında tanıyı zorlaştırıcı etkisi var mı?

Hastaların bu konuda rahat olmaları lazım. Çünkü protezi olan bir kadının da kanser teşhisi konusunda engel yaratması mümkün değildir.

Yani protezsiz bir kadınla aynı risk seviyesinde…

Bunlar spekülatif konular ancak protezlerin kanseri artırmadığı kesinlikle biliniyor. Aksine meme protezi olan kadınların memelerini daha sık kontrol ettikleri bilindiği için herhangi bir kist ya da kitleyi kolayca fark etmeleri mümkün oluyor.

“Kızıma da Meme Protezi Takarım”

Estetik operasyonlarda bir alt yaş sınırı olmalı mı?

Meme protezi hastaların psikolojisini etkileyen bir durum. Mesela benim kızım “Baba ben silikon istiyorum” dese yaparım. Çünkü meme, kadınlar için kadınlığı simgeleyen organlardan biri.

18 yaşındaki birinin meme protezi yaptırması normal mi?

Evet 18 yaşından itibaren yapılabilir. Hatta 16 yaşından itibaren yaptırılması mümkün oluyor. Tüm anne ve babalar için 18 yaş bir alt sınır gibi. Mesela ben meme altı çizgisinden olan izi kullanarak kasın arkasına protez koymayı tercih ederim. Bu şekilde meme bezine dokunmadan meme protezi yerleştirmek mümkün olabiliyor.

Sizin kişisel tercihiniz bu…

Genç olan ve doğum yapmamış kadınlar için bu yöntemi tercih ediyorum. Bu yöntemin avantajı var; meme dokusuna dokunmadığımız için hamile kaldığında, emzireceği zaman sorun çıkmaz. Aslında meme büyütme bütün estetik ameliyatlar arasında en gereksiz olanı. Çünkü meme küçültmede sırt ağrılarım gitti, karın germede hijyen sorunum diyerek bahane üretenler var ama meme büyütmede bu durum yok.

Çatlaklar ömür boyu…

Peki ya hamilelikte oluşan çatlakları tedavi edebilir musunuz?

Çatlak oluştuktan sonra tedavisi mümkün değil. Derinin üst kısmında olduğu için günümüzde uygulanan tekniklerde çatlakların kökünden giderilmesi sağlanmıyor. Bir kere çatlak, ömür boyu çatlak. Evet ne yazık ki günümüzdeki teknolojiyle hala bu şekilde. Lazer çalışmaları var ama etkin bir sonuç alınmıyor.

Demet Akalın neden süt veremedi?

Süt verme genetik kodlu olan bir şeydir. Bu yüzden birçok faktöre bağlıdır. On defa ameliyat oldum o yüzden süt veremem gibi durumlar bilimsel bir kriter değil. Yani hasta genetik olarak süt vermeye kodlanmamışsa, protez olsa da olmasa da süt veremeyecektir.

Birincil etken protez değildir diyorsunuz…

Kesinlikle. Bu durumlarda sorun çok büyük protez konduğu zaman olur. Yani aşırı büyük protezlerde meme sıkışır ve meme bezi zarar gördüğü için o kişilerde emzirme problemi olabilir. Ayrıca hastalar meme başında kesi yapıldığı zaman süt verilemeyecek sanırlar. Bu da doğru değildir.

Bir Taşla İki Kuş

Uygun hastalarda meme ve karın germe ameliyatı yapılabilir. Zaten karın germe yapılan hasta ikinci bir iz kalmadan silikon protez eklenerek, iki ameliyat birden yapılabiliyor. Yani hasta bir taşla iki kuş vurmuş oluyor. Bunun yanı sıra karın germe izi kalacağında meme operasyonunu aradan çıkartmış oluyoruz. Hastaların psikolojisini etkileyen bu durum herkeste farklı bir etki bırakabilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu