Diyet Listesi

Zayıflarken Hangi Ekmeği Tüketmeliyiz?

Zayıflamak için hangi ekmekleri yemeliyiz?

Yüzyıllardır en temel besin maddelerinden olan ekmeği yemekten çekinir olduk. Rejim ve diyet giren herkesin ilk önce vazgeçtiği temel gıda maddesi ekmek oldu!

Fakat yapılan araştırmalara göre bunun tam tersi bir durum olduğunu açıklıyor. İç hastalıkları uzmanı olan Ayça Kaya yemeklerin yanında tüketilen pilav makarna börek yerine ekmek daha iyi tüketilebilecek bir yiyecek besin ürünü diye bildiriyor. Daha hızlı kilo vermenizi sağlayacak olan ekmeği tam tahıllı olması konusunda uyarıyor.

Zayıflarken Hangi Ekmeği Tüketmeliyiz?

Ayça Kaya, diyet ve ekmek tüketimi ile ilgili önemli bilgileri anlatıyor. Buğdayın içindeki faydalı maddeler çıkartılarak yapılan beyaz ekmekler yerine tam buğdaydan yapılan ekmeği tercih edersek içine ilave edilen kepeklere çavdarla harika ekmekler yeme şansına sahip olabiliriz. Ruşeymli ekmeklerde son derece besleyici ekmekler arasındadır. Çok tahıllı ekmekler çocukların beslenmesinde son derece önemli bir etkendir. Tam buğday ekmeğini tüketerek daha iyi bir seçim yapacağımızdan bahseden Ayça Kaya çavdarlı ekmek tavsiye ediyor.

Buğdayın yapısı 3 elementten oluşuyor. Buğdayın kabuğu yeniyse buğdayın içindeki özü ve ruşeymi olarak üçe ayrılan buğday B vitamini magnezyum çinko selenyum krom demir gibi mineralleri bünyesinde barındırıyor. Fakat buğdayın iç kısmı endosperm denilen yeri nişasta ve az protein içeriyor.

Yani buğday öğütülüp ayrıştırıldıktan sonra bize kalan kısmı nişastalı ve protein içermeyen bölümü diye bahseden doktor beyaz ekmekten kaçınmamız gerektiğini bildiriyor. Buğdayın kabuğunda yer alan lifler ve tok tutucu özelliğe sahip olan yapısının yerine bize sağlıksız olan yerini sunuyorlar. Ruşeym den ayrıldığı için de bütün vitamin ve minerallerden yoksun kalmış oluyor. Sadece bize kalan kısmı kalori ve kilo aldırıcı bölümü oluyor. Böylelikle daha çok acıkarak daha fazla yemek yeme ekmek yeme durumu ortaya çıkıyor. Buğday ayrıştırılmada tam buğday ekmeği olarak tüketildiğinde hem içindeki ruşeymi hem de lifleri bulunduğu için daha uzun süre tok kalmamızı sağlıyor.

Bir dikkat çekici konuda beyaz una kepek katılarak diyet ekmeği diye sunulan kepek ekmekleri. Diyetlerin hiçbir zaman için vazgeçilmez olan kepek ekmekleri beyaz ekmeğe göre daha çok vitamin içeriyor. Tam buğday ekmeğine göre ise daha mineral ve vitaminler bakımından yoksun bir ekmek haline geliyor. Kepek ekmeği yediğinizde demir eksikliği olduğu düşünülüyor. Kalsiyumu düşürerek daha çok şehir efsanesi diye adlandırılıyor. Vücuda yiyeceklerle birlikte girdiği takdirde demiri kullanılmaz hale getirildiği bildirilen yanlış bir bilgi yapılan araştırmalara göre mayalanarak yapılan kepek ekmeğinde kepeğin demir ve kalsiyum özelliği parçalanarak ekmeğin içeriğine karıştığı ve de son derece besleyici bir hal aldığını söylemek mümkün. Tam buğday ekmeği kadar etkili bir besin olmasa da tok tutucu özelliğini göz önünde bulundurmak yanlış olmaz.

Hangi ekmekleri tüketmeliyiz

  • Günlük yaşamımızda beyaz ekmek yerine esmer ekmeği tercih ederek daha düzgün bir vücuda ve daha sağlıklı bir bedene sahip olabiliriz.
  • Bir diğer sebebi ise çiğnemesinin beyaz ekmek kadar kolay olmaması. Çiğneme duygusunu artırarak daha az yemek yemeye sebep oluyor.
  • Tam buğday ekmeği daha çok çiğnemek gerektirdiği için leptin hormonunun görevini tam yapmasına sebep oluyor. Bu yüzden iştahı baskılayarak daha az yemek yememize sebep oluyor.
  • Lif bakımından da zengin olan esmer ekmek bağırsaklarda şişerek daha dolgun olmamızı sağlıyor. Bağırsaklarımızda adeta bir süpürge etkisi yaparak bağırsak kanseri oluşumunu da engelliyor.
  • Tam buğday ekmeğinin içinde bulunan posta şekerin kana karışmasını yavaşlatarak daha uzun süre tok kalmanızı sağlıyor. Daha az acıktınız için daha kolay kilo kontrolü yapmak mümkün.
  • Bir farklı ekmek çeşidi olan tam tahıllı ekmek yani ruşeymli ekmek B vitamini açısından son derece zengin çocukların öğrenme duygusunu da geliştiriyor.
  • Tuz tüketimine de kesinlikle dikkat etmeliyiz. Tükettiğimiz tuzun yüzde otuz ikisi ekmekten geldiğini atmamalıyız. Tükettiğimiz 100 gram ekmek içinde bir buçuk gram tuz almış oluyoruz. Günde ortalama 4 ile 6 gram tuz tüketmemiz vücudumuz için yeterli bir miktar olacaktır. Fazla tüketildiğinde böbreklerimiz için zararlı ve de kemiklerimizi etkiliyor ekmek tükettiğimiz anlarda yemeğimizi hiç tuz eklemeden daha sağlıklı bir yaşam sürdürebiliriz. Tansiyon böbrek ve kalp hastası olma riskini azaltmış oluruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu