Diyet Listesi

Porsiyon nasıl ölçülür

Porsiyon nasıl ölçülür

Diyet programı uygularken, porsiyonun nasıl ölçüleceği herkesin kafasını karıştıran bir soru! Birçoğumuzun porsiyon ölçümü ve hesaplaması konusunda kafası oldukça karışmış durumda. Besinleri ne kadar ve nasıl tüketmemiz gerektiği konusunda hiç fikriniz yoksa, “kadinlive.com” kadın ekibi olarak porsiyon nasıl ölçülür? Bunu sizin için araştırdık.

Diyet uzmanlarına göre, kendi elinizi ölçü olarak kullanabilirsiniz. Diyet uygularken, öğünlerde tüketeceğiniz besinleri ne kadar tüketeceğinizi; “yumruğunuz, avuç içiniz ve parmaklarınız” size ne kadar yemeniz gerektiği konusunda ipuçları veriyor. Dolayısı ile porsiyon ölçümleri yumruk, avuç içi ve parmaklara göre baz alınarak hesaplanıp ölçülüyor.

Yiyeceğiniz, besinlerin hangi miktarda ne kadar tüketilmesi konusunda kafanızdaki soru işaretlerinin yok olmasını sağlamak için; yumruk, avuç içi ve parmağa göre baz alıp porsiyon ölçümü ve hesabını kolayca yapabilirsiniz.

Porsiyon nasıl ölçülür ve hesaplanır?

  • Öğle yemeğinizde et yemek istiyorsanız, porsiyon hesabını yaparken kendi avuç içinizi baz alarak o miktarda yemelisiniz.
  • Sabah kahvaltısında, ya da öğlen tereyağı tüketmek istiyorsanız baş parmağın ucunu geçmeyecek şekilde tüketebilirsiniz.
  • Canınız dondurma yemek istiyorsa, en ideal porsiyon ölçüsü ise yumruğumuzun büyüklüğü kadar olmasıdır.
  • Sabahları kahvaltıda peynir tüketmek ise uzmanların sürekli dile getirdiği 1 kibrit kutusu kadar peynir, iki parmağın kalınlığı kadar olanıdır.
  • Yer fıstığı ezmesi gibi besinleri yemeği çok seviyorsanız, porsiyon olarak sadece iki başparmağı büyüklü kadar yemelisiniz.
  • Özellikle karbonhidrat içeren besinleri tüketirken her zaman dikkat etmeniz gereken porsiyon birimi yumruğun boyunu geçmemesidir.
  • Makarnayı çok seviyorsanız, bunun en ideal ölçüsü ise yumruk büyüklüğü kadar olmasıdır.
  • Salatayı birçoğumuz seviyoruz, hele ki zeytinyağlı olursa yemede yanında yat misali, fakat salatalarımızda zeytinyağı miktarı 1 tatlı kaşığını geçmemesi gerekir. Şunu belirtelim ki 1 yemek kaşığı zeytinyağının kalorisi 135’dir.
  • Sabah kahvaltısında krep yemeyi çok seviyoruz, fakat dikkat etmeniz gereken husus ise krepler 1 CD boyunu kesinlikle geçmemelidir.

Tükettiğiniz yiyecek porsiyonlarını küçülterek çok daha hızlı bir şekilde kilo verebilir ve ideal kiloya ulaşabilirsiniz. Yediğiniz yiyeceklerde kendi elinizi ölçü olarak kullanarak diyetiniz daha iyi sonuçlar verebilmektedir!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu