Hayata dair

Uykudayken ne öğreniyoruz?

Uyurken neler öğreniyoruz?

Sınav öncesi öğrenmeniz gereken bilgiler varsa sınavdan bir önceki gece bu bilgileri yastığınız altına koyarak beyninize yerleştirebilme şansı ne kadardır?

Bir kısmımız bu yöntemin bize yardım edebileceğini düşünsek de maalesef yastık altına yerleştirmiş olduğumuz bu bilgi bu yöntem sayesinde beynimize yerleşmez. Fakat hu değildir ki uyurken bir şey öğrenemeyeceğiz. Bilim adamları yapmış oldukları araştırmaların sonucunda nasıl çalıştığına hala emin olamasalar da insanların uyku esnasında bazı şeyleri öğrenebileceği tezini keşfetmişlerdir. Uyku esnasında öğrenme tekniklerini kullanarak bazı şeyleri kolaylıkla öğrenebiliriz? Nasıl mı? Yazımızı okuduğunuzda daha iyi çözümleyebileceksiniz.

Uyku esnasında İngilizce öğrenmek

Uyku sırasında beynimizde faaliyetini sürdüren yavaş dalgalar yeni kelimeler öğrenmemizi kolaylaştırmaktadır. Yapılan bir deneyde araştırmacı kişiler ana dili Almanca olan kişilere Hollandaca kelimeler vermişler. Daha sonra o kişiler uyurken ve katılımcıların hiçbir bilgisi olmadan bazı kelimeleri öğrenmiş şekilde uyanmışlardır. Aynı araştırma içerisinde uyuyan ve uyanık kişilerin duymuş olduğu bütün kelimeleri duymuşlardır. Karşılaştırma yapıldığında uyuyan kişilerin uyanık kişilere göre daha çok kelime hatırladığı ortaya çıktı.

Uyku esnasında müzik seslerini öğrenmek

Yeni bir melodi öğrenmekte sorun yaşıyorsanız yatarken melodi dinlemeyi ihmal etmeyin. Yapılan bir araştırmada yatan ve yatmayan kişilere gitar melodisi videosu izletilmiştir. Sonuçta da yatan kişilerin yatmayan kişilere göre melodiyi daha iyi hatırladıkları gözlemlenmiştir.

uykuda-melodi-ogrenme

Öğrenme tekniği kullanarak geçmiş anıları hatırlamak

Yatma esnasında anıları tam olarak öğrenmek mümkün değildir. Bir grup araştırmacı kişiler uyku esnasında anılara sadık kalacaklarını doğruladılar.

Beynimiz içinde gerekli ve gereksiz deneyimler arasında bir ayrım yöntemi olarak etiketleme sistemi kullanılmaktadır. Gereken bu uzun süre bellekte toplanmaktadır. Gereksiz olan bilgiler ise bekleme alanına alınarak yeri geldiğinde yeni bilgiler ile değiştirilmektedir.

Araştırmalar tamamlandıktan sonra kokuyu ve sesi kullanmış olan kişilerin anıları her ne kadar gereksiz olsa da daha iyi kavrama yeteneklerinin olduğu keşfedildi. Katılan bir gruba bilgisayar sembollerini düzenlemeye dair birkaç şey öğretilmeye çalışıldı. Katılım sağlayan kişilerin bir kısmı yatırıldı ve bilgisayardan sesler verilerek dinletildi. Sonuç olarak yatan kişilerin yatamayan kişilere nazaran daha iyi öğrendikleri ortaya çıktı.

Farklı bir araştırma da sesin yerine koku kullanıldı. Katılımcılara gül kokusu eşliğinde bir şeyler öğretilmeye çalışıldı. Katılan bazı kişiler yattıkları sırada gül kokusunu koklamayı sağladılar. Sonuçta yatan kişilerin yatamayan kişilere oranla daha iyi bir öğrenme sergiledikleri keşfedilmiş.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu