SağlıkRuh Sağlığı

Takıntı, Takıntı Hastalığının İlaçları Ve Tedavisi

Takıntı, Takıntı Hastalığının İlaçları Ve Tedavisi

Günümüz de sıklıkla yaşanan, ruhsal hastalıklardan biriside takıntı hastalığıdır. Önlemi alınmadığında ciddi boyutlara kadar ilerleyip, hayatımızın her yönüne sıçrayabiliyor. Bu sebepten de bugün sizler için kaleme aldığım, konumu “Takıntı, takıntı hastalığının ilaçları ve tedavisi” adlı başlığı altında, hazırladım ve yine sizler içinde anlatıma sunacağım. Şimdi dilerseniz, anlatımıma takıntının tanımını yaparak, takıntı hastalığından başlamak istiyorum.

Takıntı Hastalığı

Takıntı hastalığı, tıp da bir diğer adıyla bilinen, obsesif kompulsif olarak da seslendirilmektedir. Bu hastalık önlemi alınmadığında kendisini besler ve kişinin hayatındaki her yöne dağılır. Çünkü takıntı hastalığı, beslenen tehlikeli bir ruhsal hastalıktır. Bu sebepten ciddi boyutlara kadar ilerlemeden, bir an önce önlemi alınmasında fayda var. Peki, takıntı hastalığına yakalandığımızı, nasıl anlarız?

Takıntı
      Ellerim yeterince temiz oldu mu acaba? Bir kez daha yıkasam iyi olacak.

Hasta kendisini rahatsız olduğu konularda, rahatlat’tıkça bu hastalığın ilerlemesine yol açar. Nasıl mı? Örneğin; takıntı hastalığına yakalanmış bir kişi, titiz biri ise ellerini sürekli yıkar. Eğer, ellerini devamlı yıkamazsa, ruhsal olarak kendisini iyi hissetmez. Bu sebepten de kendisini rahatlatması için saatlerce ellerini yıkayabilir. Bu hastalık, kişinin ruhsal olarak kendisini rahatlatması ile beslenir ve kişi iradesine yenik düştüğünde ise hastalık, hayatının her yönüne dağılır. Yine aynı örnekten yola çıkarak, çok titiz bir kişi takıntı hastalığından dolayı sürekli ellerini yıkayıp, temiz olduğundan emin olamıyor ve arından 5-6 kere daha yıkıyorsa, bu durum hastalığı güçlendirir ve kişinin rahatlamasını sağlayarak onda ruhsal bir bağımlılık oluşturur.

Takıntı hastalığı ne kadar güçlenirse, hastanın hayatını bir o kadar da zorlaştırır. Yukarıda bahsettiğim el yıkama örneğinde de olduğu gibi kişi, o kadar fazla ellerini yıkar ki bir süre sonra cilt hastalıkları meydana gelir. Hatta ve hatta bu hastalığı yüzünden, sosyal çevresinden de uzaklaşır. Evine temizlik acısından kimseyi almaz ve ev kirlenmesin diye kendisi  de diken üstünde oturur. Bu duruma da takıntı hastalığının ne kadar ileriye gidebileceğinin, küçük bir örneği diyebiliriz. Takıntı hastalığı kişiyi sosyal hayatından uzaklaştırır, diyaloglarını zayıflatır, biyolojik sağlık sorunlarının oluşmasına davetiye çıkarır ve psikolojik bir baskı uygulayarak, kişiyi ruhsal bir uçuruma sürükler.

Takıntı Nedir?

Evet, “Takıntı nedir?” diye soran okuyucularımız için takıntının kısa bir tanımını yapmak isterim. Günlük hayatta yaşadığımız ya da yaşamak üzere olduğumuz herhangi bir olayın, zihnimizi meşgul etmesine takıntı denir. Tabi, bu durum gayet normaldir. Ancak her şeyi kafasında kurgulayıp, kendine sorun eden kişi, takıntı hastalığına adım adım yaklaşır ve takıntı hastalığıyla birlikte ciddi psikolojik sorunları da beraberinde getirir.

Takıntı Hastalığı

Hemen hemen hepimiz evden çıkacağımız zaman, elektrikleri, prizi ve ocağı, muhakkak kontrol ediyoruz. Bu gayet normal. Ama bir takıntı hastalığına yakalanmış kişi için durum böyle değil. Takıntı hastalığına yakalanmış kişi, evde her şeyi kontrol ettiğini bilir. Ancak bunu bilmesine rağmen en az 6-7 kere daha kontrolden, geçirir. Bununla da yetinmeyip, evden çıkma fikrinden de vazgeçebilir. Peki, bu tarz psikolojik sorunlar yaşayan, kişiler ne yapmalı ve bu tarz takıntı hastalığının ilaçları ve tedavisi var mı?

Takıntı Hastalığının İlaçları Ve Tedavisi

Takıntı hastalığı yaşayanlara psikologların önerisi; hastalığı besleyip ciddi boyutlara kadar ilerlememesi için hastalığın sizi zorladığı, hiçbir şeyi yapmamanız gerekiyor. Yani, tıpkı bir yaramaz çocuk gibi hastalığın sözü dinlenmemeli. Hastalığın her söylediğini, ruhsal olarak kendimizi rahatlatmak için yaparsak, hastalık her defasında daha fazlasını ister ve bizleri hayattan bıktıracak derecelere kadar sürükleyebilir.

Takıntı hastalığının tedavisi günümüzde elbette ki mümkün. Çok ileri boyutlara kadar ilerlememiş takıntı hastalıklarını psikologlar, seans seans çözebiliyorlar. Ancak ciddi anlamda kişinin hayatını yok etme derecesine getirilmiş ve beslenmiş, takıntı hastalıklarında uzmanlarımız ilaç tedavisi, uygulaya biliyor. Hem psikologlar hemde hastanın azmi ve iradesi sayesinde, hastalıktan kurtulmamak gibi bir şey söz konusu bile değil.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu