Dekorasyon

Ev için bakım önerileri

Ev İçin Bakım Önerileri

Sonbahar kış mevsimine doğru yaklaşırken ev bakım önerileri hakkında biraz konuşalım istedik. Evlerin hem iç kısmında, hem dış kısmında yapacağımız bakım, tadilatlar için gerekli püf noktaları sizlerle paylaşacağız. Müstakil evde ya da apartmanda oturuyor olabilirsiniz, ama evi bakımını kesinlikle umursamazlıktan gelmeyin!

Evler bizim için önemli ve vaktimizin büyük bir zamanını evlerde geçiriyoruz, bu yüzden ev bakımı oldukça önemsenmesi gereken bir konu olduğunu hatırlatalım. Ev bakımında yapılması gereken önemli hususları bu konumuzda sizler için bir araya getirdik.

Evinizi sonbahar kış sezonuna hazırlamanıza yardımcı olacak püf noktalarını aşağıda 13 madde halinde listeledik. Bu ev bakım önerileri size eviniz hakkında fikirler verebilir.

01. Dış Cephe Kaplamalarının Durumu Nasıl?

ev son bahar bakım

Evinizin dış cephe kaplaması eğer ahşaptan yapılmışsa, çürümüş kısımlarını elden geçirerek tamir edin. Boyaları kabarmış, aşınmış ise yenilemelisiniz. Elinize alacağınız sert naylon fırça yardımı ile kirlenmiş kısımları ovalayarak temizleyin. Böyle bir temizlik için genel temizlik malzemeleri kullanabilirsiniz. Dış cephedeki vinil ve alimünyum kısımlarıda temizlik malzemeleri ile temizleyebilirsiniz.

02. Çatıları Kontrol Edin

ev son bahar bakım 1

Evinizin karşısında yüksek bir noktaya çıkın ve elinize alacağınız dürbün ile çatınızı kontrol edebilirsiniz. Kırılan kiremitler, kıvrılan ya da ezilen çatı oluklarını kontrol edin. Baca çıkış noktaları ve metal kaplamalar varsa bunları da gözden geçirin. Gerekli görüldüğü taktirde baca borularını değiştirerek yenileyin. Eğer büyük bir tadilat gerekliyse çatı ustası çağırarak yardım alın.

03. Yağmur Oluklarınızı Kontrol Edin

ev son bahar bakım 2

Olukların ağız kısımlarına dökülerek biriken ağaç yapraklarını temizleyin. Yağmurun yağdığı bir günde oluklarda sızıntı ya da kırıklar var mı bunları kontrol edin.

04. Çiçeklikleri Kontrol Ederek Düzenleyin

ev son bahar bakım 3

Evinizin balkonunda ya da bahçenizdeki saksı kenarlarında birikmiş, kurumuş toprakları temizleyin. Toprakları saksının kenar kısmından 2 ya da 4 cm aşağıda kalmasına özen gösterin.

05. Ahşap Mobilyalar

ev son bahar bakım 4

Evinizde ya da bahçedeki ahşap mobilyalarını yenileme yapacağınızda kesinlikle zımparalama işlemi yapın. Ama üzerine macun çekmeniz gerekmez. Sert temizlik süngerleri ile ovalayarak temizleyin. Bu şekilde yüzey daha pürüzsüz ve ham haline gelecektir. Mobilyalarınızın üzerinde biriken tozları iz bırakmayacak olan nemli bir bezi elinize alarak güzelce silin daha sonra kurumaya bırakarak, su bazlı boyalarla istediğiniz renge boyayın.

06. Boyama İşlemleri

ev son bahar bakım 5

Birbirine uyumlu renk içerisinde olan duvarlar ve doğramalar görsellik açısından oldukça zengin bir görüntü yaratır. Yenileme işlemleri yaparken, mat veya yarı mat boyalardan yardım alın ve yüzey kısımlarını hafif pürüzlü şekilde bırakın. Doğrama kısımlarında parlak cilalar kullanırsanız, rengi aynı bile olsa mat yüzeylerde farklı bir görüntü ortaya çıkar. Dolayısı ile uygulama işlemine geçmeden önce denemeler yaparak, doğal ve yapay ışıklarda kontrol ettikten sonra kararınızı verin.

07. Pencereleri Mevsimlere Göre Hazırlayın

ev son bahar bakım 6

Evinizin pencere çerçevelerinin kenarlarında, köşelerinde kırık, çatlak ya da sıyrıklar varsa bunları doldurarak izole edin. Pencerelerin mekanizmalarını kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Kovanın içerisine 3 veya 4 litre sıcak su ve bir ölçü kadar sirkeyle, amonyak koyun ve bir kovaya da ılık su doldurduktan sonra ilk olarak amonyaklı su ile temizleyin daha sonra normal olan ılık su ile durulayın. Temizlik bittikten sonra kurumaya bırakın. Tabi ki bu temizlikleri yaparken eldiven kesinlikle kullanmalısınız.

08. Klima ve Havalandırma Sistemleri

ev son bahar bakım 7

İlk olarak elektriği kesin ve daha sonra aralara kaçan ağaç dalları ya da kuru yapraklar varsa bunları temizleyin. Klima borularını bahçe hortumları ile yıkayın ve yıpranmış, zedelenmiş ya da eskimiş kablo ve borular varsa hemen bir servis çağırarak bunları onarımını yaptırın.

09. Ev Bahçesi Çimleri

ev son bahar bakım 8

Kurumuş dallar, ağaç yaprakları elinize alacağınız bir metal tırmık yardımı ile güzelce temizleyin. Kısım kısım güneşten kurumuş olan çimlerin yerine yeni tohumlar ekin veya bahçıvan tutarak ektirin.

10. Mozaik Kaplamaları

ev son bahar bakım 9

Mutfağınızda yenilik mi arıyorsunuz, o halde mozaik uygulamalarına ne dersiniz? Eğer böyle bir düşünceniz varsa ilk olarak bu kaplama sistemini küçük bir alanda denemelisiniz. Oldukça ince bir kat tutkal sürün ve ardından 25 dakika içerisinde sürmüş olduğunuz tutkal kurumadan mozaikleri yapıştırın. Mozaikleri duvarın ölçüsünde kesmeniz gerekiyorsa, tek tek kesmek yerine mozaik karolajın arkasını çevirip tek seferde bu işlemi gerçekleştirin.

11. Duvar Kağıtları ve Kaplamalar

ev son bahar bakım 10

Duvar kağıtları ya da kaplamalar evinizin havasını bir anda değiştirebilmektedir. Eğer duvar kağıtlarını ilk kez kaplama yapacaksanız, duvar kağıdı astarları kullanın. Bu şekilde daha düzgün kaplama şansınız olacaktır. Günümüzdeki duvar kağıtları %50 oranında kağıt ve %50 oranında da tekstil bazlıdır. Dolayısı ile uygulaması çok basittir. Duvar kağıdı üst üste geldiğinde veya çok fazla ıslatıldığı taktirde telafisi vardır.

12. Tavan Çatlakları

ev son bahar bakım 11

Evinizin tavanı çatlaklardan dolayı çok kötü gözüküyorsa bunu tamir etmek için oldukça pratik çözümler var. Çok fazla zamanınız yoksa, tavandaki ince çatlakları giderebilmeniz için dolgu malzemeleri kullanabilirsiniz. Fakat önce bir süreliğine çatlağı izleyin, eğer aynı oda içerisinden birden fazla çatlak varsa ya da daha derin bir çatlak varsa bu çok önemli sorunların olduğunun habercisi olabilmektedir. Onun dışında dolgu ile onarımını yaptığınız çatlaklar tavanda renk farklılığı yaratırsa evinizin sıvasını yenilemelisiniz.

13. Rutubet Sorunları

ev son bahar bakım 12

Duvarlarda yaz mevsimlerinden kalma rutubet varsa, bu sorunun nereden kaynaklandığını hemen bulmanız gerekiyor. Aksi takdirde patlak boru, su kaçağı gibi sorunlar ilerledikçe telafisi mümkün olmayacak hasarlar bırakabilir. Bu şekildeki sorunları giderebilmenin pratik çözüm yolu ise pencereleri açık bırakarak havalandırmadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu